Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев заминава за САЩ, ще участва в 79-та сесия на Общото събрание на ООН

Политика

Радев заминава за САЩ, ще участва в 79-та сесия на Общото събрание на ООН

Радев заминава за САЩ, ще участва в 79-та сесия на Общото събрание на ООН - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българската делегация и ще представлява страната ни в Ню Йорк.

Президентът ще участва в откриването на Общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема тази година е „Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения“, става ясно от съобщението.

В Ню Йорк българският държавен глава ще участва също така в срещата на високо равнище на Глобалната коалиция срещу заплахата от синтетични наркотични вещества, която се провежда под патронажа на президента САЩ Джо Байдън.

Румен Радев ще направи изказване по време на Общия дебат на 79-ата сесия на 25 септември. Той ще участва в отбелязването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива на сътрудничество – партньорски формат на високо равнище между НАТО и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, договорен през 2004 г. на Срещата на върха на НАТО в Истанбул. По-късно през деня ще се състои прием, даван от президента на САЩ Джо Байдън и неговата съпруга д-р Джил Байдън в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по случай сесията на ООН.

На 26 септември Радев ще се срещне с представители на водещи американски компании, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация. По време на работната си визита в Ню Йорк президентът Румен Радев ще проведе срещи с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, както и с държавни и правителствени ръководители и представители на правителствата на различни държави и на международни организации.

В делегацията, водена от българския президент, са служебният министър на външните работи Иван Кондов и служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. В рамките на посещението си в САЩ Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

За първи път от десетилетия посланикът ни в САЩ не е част от официалната делегация.

Посланик на България във Вашингтон е Георги Панайотов. Именно той заемаше поста на министър на отбраната в служебното правителство на Румен Радев от 12 май 2021 г. до 13 декември 2021 г., когато „Македонският въпрос“ беше в кулминацията си.

Докато Панайотов е министър на отбраната, загива и пилотът Валентин Терзиев. Три години след смъртта му, виновни за смъртта на един от най-добрите ни пилоти няма.

Панайотов стана печално известен по време на престоя си във Вашингтон. неотдавна той обясни пред БГНЕС, че се информира за случващото се в САЩ през телефона. И той е първият посланик на страна-членка на ЕС, който не е присъствал на нито един от конгресите на републиканската и и демократическата партия. При това в контекста на скорошните избори за президент в САЩ.

Посланик Панайотов нашумя през март тази година, след като с абсолютното си безразличие проспа една от основните битки на българската държава в защита на нейната национална сигурност. Към днешна дата, от дистанцията на времето, и в контекста на изострения тон, който РСМ си позволява да държи спрямо България в последните месеци, е видно, че липсата на базисни познания за националната сигурност и интереси на Панайотов доведоха до тежки грешки, граничещи с престъпления от страна на българския посланик в САЩ. В началото на март Панайотов допусна разглеждането на антибългарски документ в Сената на САЩ - резолюция, прокарвана от лобито на Северна Македония в САЩ. По този повод от "Има такъв народ" тогава нарекоха Панайотов "скъпоплатен турист" и поискаха да бъде отстранен.

Става дума за проекторезолюция на американския Сенат, която потвърждава подкрепата на Вашингтон за приемането на РС Македония в Европейския съюз с вносители демократите Джийн Шахин и Питър Уелч, и републиканците Пит Рикетс и Том Уилис.

Според сенатор Уелч присъединяването на РСМ към ЕС ще засили регионалната стабилност на Западните Балкани. Сенатор Шахин призовава Вашингтон да продължи да работи със Скопие за разширяването на ЕС, а сенатор Тилис изтъква, че с присъединяването си РСМ ще засили икономическия растеж на Европа като цяло.

В документа се подчертава, че РСМ остава важен партньор на ЕС, САЩ и НАТО в областта на сигурността, предоставя на Украйна хуманитарна помощ и значително военно оборудване, гласувайки в полза на САЩ и НАТО по резолюциите на ОС на ООН срещу руската агресия и приема всички санкции на ЕС срещу Русия.

Според анализа и оценката на посланик Панайотов този документ е „балансиран“ и той не вижда никаква опасност за страната ни от неговото приемане. Може би това донякъде влияе и на неговата оценка да уведоми за случващото се в САЩ само един човек – свой пряк началник във Външно министерство, а не да запознае с него по-широк кръг от хора, участващи в правенето на българската външна политика. Това са парламентарната Комисия по външна политика, Министерски съвет и Президентство, както и Дирекциите в МВнР, които са пряко ангажирани с тази проблематика, като Дирекциите за Югоизточна Европа и ЕС. Това поведение също предизвиква много въпроси, имайки предвид, че Панайотов е дипломат от кариерата с почти 30-годишен опит на ключови позиции.

И както БГНЕС прогнозира още през март, неточната оценка на Панайотов и подценяването на проекторезолюцията създаде откровено много и дългосрочни проблеми на България. Вместо тогава да се действа превантивно срещу приемането на антибългарски актове, сега България трябва да се занимава с последствията от тях, част от които е и политическото говорене от Скопие към София.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Румен Радев, САЩ
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети